tag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post8561804702615303086..comments2023-12-05T05:51:17.298-08:00Comments on КУЛИНАРНЫЕ ОТКРОВЕНИЯ ОТ СВЕТЛАНЫ МЕТАКСА: Пасхальные куличиSvetlana Metaxahttp://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-47456558900898512632015-04-22T20:08:30.888-07:002015-04-22T20:08:30.888-07:00Нелечка, спасибо огромное!Нелечка, спасибо огромное!Svetlana Metaxahttps://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-24242827925384310982015-04-21T13:29:51.624-07:002015-04-21T13:29:51.624-07:00ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά αλεύρι δυνατό • 200 γρ. μαγιά νωπή...ΥΛΙΚΑ <br />• 2 κιλά αλεύρι δυνατό • 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή • 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου) • 3 1/2 κούπες ζάχαρη • 1 κουταλάκι αλάτι • 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών • 2 κουταλιές σπορέλαιο • 10 αυγά • 1 κούπα γάλα καυτό • 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό <br /><br /><br />ΕΚΤΕΛΕΣΗ <br /><br />Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε. <br /><br />Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε. <br /><br />Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. <br /><br />Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια. <br /><br />Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει. <br /><br />Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου. <br /><br />Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16670535865464081207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-7022148692904496372015-04-18T18:12:28.411-07:002015-04-18T18:12:28.411-07:00Сюда.Сюда.Svetlana Metaxahttps://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-49652281299358775402015-04-18T12:22:54.786-07:002015-04-18T12:22:54.786-07:00Куда тебе рецепт скинуть?Куда тебе рецепт скинуть?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16670535865464081207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-48573362566338498612015-04-14T20:12:52.509-07:002015-04-14T20:12:52.509-07:00Надо попробовать..... Скинь на досуге рецепт.Надо попробовать..... Скинь на досуге рецепт.Svetlana Metaxahttps://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-19647986872969819632015-04-14T16:26:51.176-07:002015-04-14T16:26:51.176-07:00Светочка, я обычно фарширую вишней с шоколадными к...Светочка, я обычно фарширую вишней с шоколадными каплями. Нам очень нравится это сочетание и плюс рецепт теста очень вкусный. Делаю их уже года. У Вефы научилась лет 10 назад.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16670535865464081207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-90219269323518494512015-04-13T11:20:24.958-07:002015-04-13T11:20:24.958-07:00Нелля, я тоже пекла цурекья. Ты говоришь гемиста, ...Нелля, я тоже пекла цурекья. Ты говоришь гемиста, чем??Svetlana Metaxahttps://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-55299724464470001962015-04-13T08:35:32.569-07:002015-04-13T08:35:32.569-07:00КРАСОТА КАКАЯ!!!! А я цурекья гемиста, как обычно ...КРАСОТА КАКАЯ!!!! А я цурекья гемиста, как обычно на Пасху!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16670535865464081207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-42867917100686026372015-04-13T06:44:28.610-07:002015-04-13T06:44:28.610-07:00СПАСИБО!!!! И Вам добра, мира и любви!!!!СПАСИБО!!!! И Вам добра, мира и любви!!!!Svetlana Metaxahttps://www.blogger.com/profile/05946834420924779539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-318176882372253908.post-66212471329393151872015-04-12T11:12:50.645-07:002015-04-12T11:12:50.645-07:00Честит Великден! Здраве, щастие, мир, любов и благ...Честит Великден! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви!Екатеринаhttps://www.blogger.com/profile/12680327019785266455noreply@blogger.com